середу, 20 травня 2020 р.

Свято працьовитих бджілок!

🌞Сьогодні в самих маленьких трудівників свято Всестітній день бджіл, воно покликане допомогти привернути широку увагу ролі бджіл у підтримці здоров'я людини і планети і до численних загроз, з якими бджоли зіткнулися в наші дні. Це свято відзначають з 2018 року, коли Генеральна Асамблея ООН проголосила 20 травня Всесвітнім днем бджіл.
🌞 Дата була обрана на честь дня народження основоположника сучасного бджільництва Антоні Янши 20 травня 1734 року.
Більшість людей знають про бджіл тільки те, що вони роблять мед. Але це тільки вершина айсберга, у бджолиному світі багато цікавого.
🐝 Близько 80% всіх квітучих рослин не будуть мати плодів без запилення, яке переважно залежить від бджіл.
🐝 Хороші урожаї гречки, соняшнику, яблук, ріпаку, майже цілковито залежать від бджіл.
🐝 В одному вулику може проживати навіть 80 тисяч бджіл. Але частіше одна сім’я складається з 40-50 тисяч робочих бджіл, кількох сотень трутнів і однієї королеви.
🐝 Для того, щоб зібрати кілограм меду, бджолам треба відвідати півтора мільйона квітів.
🐝 10-15 тисяч бджіл вилітають на збір нектару, решта працюють у вулику.
🐝 У свіжозібраному нектарі — близько 70% води, в меді — тільки 17%. Зайва волога випаровується під час перероблення нектару бджолами, які залишаються у вулику.
🐝 У вулику підтримується постійна температура 34-35 градусів Цельсія. Коли на вулиці жарко — бджоли вентилюють вулик, взимку вони збиваються в клуб, для збереження тепла.
🐝 Під час одного вильоту за нектаром бджола може відвідати навіть 100 квітів.
🐝 Бджоли можуть вилітати за нектаром на відстань до п’яти кілометрів (хоча зазвичай рідко літають далі, ніж три кілометри)

Немає коментарів:

Дописати коментар